Claus Komen

Basist

Claus was bassist in een groot aantal Westfriese professionele all-round bands en heeft zo’n dertig jaar getoerd langs elk denkbare dansgelegenheid van Nederland. Speelde o.a. met Han Wellerdieck in the Lights die in 1968 nog een singeltje uitbrachten. Gek genoeg was dit combo uit Noord-Scharwoude meer populair in het oosten van het land dan bij het Westfriese thuisfront.

Diezelfde Lights stonden eind jaren zestig in Den Haag ook nog op een groot popfestival met de Golden Earrings, Q 65 en legio andere Haagse bekende bands. De manager van The Lights was Ben Essing, de roemruchte organisator die er in slaagde the Beatles in 1964 naar Nederland te halen.

Claus Komen

Daarna vertoefde Claus jarenlang in de kermisband the Bluebirds waarmee hij elke zaal in de kop van Noord-Holland onveilig maakte. Midden jaren tachtig ontmoet hij een aantal ex-Devils en maakt samen met hen onder de naam the Blackbirds het album “The rocking sounds of the early sixties”. Claus is verantwoordelijk voor de zang bij the Black Devils.

Aan z’n stemgeluid is precies te horen waar zijn ‘roots’ liggen: bij Joe Cocker, Mink de Ville, Creedence Clearwater Revival, Frankie Miller en natuurlijk de Rolling Stones. Claus kan zó hard brullen dat sommige mensen er van overtuigd zijn dat hij niet eens een microfoon nodig heeft. Een voorbeeld: als Claus het intro uitschreeuwt van het Beatles nummer Mr.Moonlight, krimpen alle andere bandleden in elkaar! Samen met drummer John zet hij een ongelooflijk strakke en swingende ritme sectie neer waarbij je gewoon niet stil kunt zitten. Claus is ook helemaal gek van het merk Fender en slaagt er altijd weer in om de originele sixties apparatuur te pakken te krijgen.

tech & design: MProgramming